Groene Thee

Groene Thee

 

 

Voor een goede groene thee worden het topje en de eerste twee blaadjes daaronder geplukt.

De blaadjes worden onmiddellijk verhit, gerold en daarna gedroogd. Het vocht moet er dadelijk uit zodat er geen oxidatie kan ontstaan. Daardoor behoudt de thee zijn natuurlijke kleur, originele parfum en zijn heilzame stoffen.

 

Door de verhitting worden de enzymen afgebroken die de oorzaak zijn van de verkleuring van de thee. Hierdoor behoudt de thee zijn mooie groene kleur.

 

In China wordt de thee meestal in een oven of met een wok gebakken, in Japan wordt de groene thee gestoomd.

 

Gebakken groene thee wordt gekenmerkt door nootachtig, zoete en plantaardige smaken.

 

Het stomen (Japanse thee) zorgt voor een meer vegetale smaak, spinazie, zeewier etc, tevens zorgt het stomen ervoor dat de thee troebel kan worden.

 

Hoe kouder je de groene thee zet, hoe minder bitter.

 

Zetadvies: 2 gram thee op 200ml water, temperatuur maximaal 75°C en een trektijd van 2 tot 3 minuten.