mona's tea

Het verhaal van thee

 

 

 

 

 

 

 

Wist je dat .......

 

 

  • thee een aftreksel van water is ENKEL en ALLEEN van de bladeren van de Camellia sinensis ?

 

  • de smaak en kleur van de thee bepaald wordt door waar de Camellia sinensis groeit (land, hoogte, soort grond, ...) en hoe de bladeren geplukt en verwerkt worden ?

 

  • het belang van water cruciaal is wanneer men de goede eigenschappen uit thee wil halen ?

 

  • het aftreksel van water van andere planten/bloemen geen thee maar infuus is ?

 

 

Een beetje geschiedenis

 

China is de bakermat van onze theecultuur. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Aanvankelijk werd thee enkel voorgeschreven door Chinese dokters als medicijn om concentratie en waakzaamheid te vergroten.

 

Pas vanaf de Tang-dynastie (618-906) werd thee ook puur voor het genot gedronken.

 

In Japan werd thee binnengesmokkeld door de monniken.

 

De thee was zeer populair bij de Japanse boeddhistische monniken omdat men lang wakker kon blijven en dat kwam de concentratie tijdens het mediteren ten goede

 

Ook Rusland ontdekte thee, toen de Chinezen thee ten geschenke gaven aan tsaar Alexis in 1618. Deze thee werd vanaf de Chinese grens per kameel naar Rusland vervoerd.

 

Engeland voerde thee in rond 1658 en ook de rest van Europa kwam voor het eerst in aanraking met thee in het begin van de 17de eeuw.

 

Vermoedelijk zijn het de Portugezen en de Nederlanders die thee voor het eerst naar Europa brachten via de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

 

Het waren echter de Engelsen die thee populair maakten.

 

 

Theesoorten

 

Er bestaan bijna evenveel theesoorten dan dat er theestreken, regio's en kwekers zijn. Goede thee├źn kunnen hun eigen naam hebben, verwijzend naar regio, streek, tijdstip van de pluk, hoogte op de berg, fermentatieproces van de blaadjes, of zelfs van de kweker.

 

De meest gekende verwijzing hier bij ons is naargelang de fermentatiegraad (= het oxidatieproces) van de vers geplukte blaadjes.

 

Zo onderscheiden we volgende theesoorten :

 

  • witte thee : enkel de nog niet ontloken topjes of soms takjes met de twee eerste topblaadjes en niet ontloken top
  • groene thee : niet gefermenteerd, de blaadjes zijn 0% geoxideerd
  • Oolong of rode thee : is half gefermenteerd.
  • zwarte thee : 100 % gefermenteerd (geoxideerd)
  • Pu-erh thee : Wordt maanden tot jaren gefermenteerd en staat bekend voor zijn cholesterolverlagende en waterafdrijvende eigenschappen. Wel eens "vintage tea" genoemd.