Pu-Erh

Pu-Erh thee

De Pu-Erh thee wordt gekweekt in het tropisch klimaat van Xishuangbanna. Deze streek ligt ten zuiden van Yunnan vlak tegen Laos en Myanmar. In dit tropisch klimaat met veel regen en weinig zon, groeit de Camelia Sinensis uit tot een volwassen boom met grote bladeren.

 

De theeplant groeit heel traag dus het duurt jaren vooraleer je een goede Pu Erh krijgt. Groene thee kan worden geplukt vanaf het derde levensjaar van de scheut. Een Pu Erh theeplant heeft ongeveer 20 jaar nodig om de eerste kwaliteitsblaadjes te kunnen leveren.

 

Hoe ouder de plant hoe beter de kwaliteit van de theeblaadjes.

 

Pu-Erh kan je onderverdelen in twee grote groepen. De Chinezen spreken van 'uncooked' en 'cooked' of niet- gefermenteerd en gefermenteerd. Beide soorten zijn bruin van kleur, maar je ziet het verschil wanneer je er kokend water opgiet. De blaadjes van de niet-gefermenteerde Pu-Erh worden dan terug groen.

 

Pu-Erh begint vaak als gewone groene thee of gedeeltelijk geoxideerde oolong-achtige thee en wordt door middel van een gecontroleerd proces (denk aan temperatuur, vochtigheid) aangemoedigd om verder te oxideren èn fermenteren.

 

Pu-Erh is de enige thee die alleen maar beter en kostbaarder wordt hoe langer hij bewaard blijft. Een goede Pu-Erh thee mag eigenlijk nooit gedronken worden als hij jonger is dan 10 jaar.

 

Het theevocht heeft een donkere en aardse 'mellow' smaak, met een vol mondgevoel en nasmaak. In China ook wel donkere of zwarte thee genoemd. De thee wordt geproduceerd in een grote verscheidenheid aan vormen.