Witte Thee

Witte thee

 

Witte thee wordt gemaakt van de jonge thee knoppen die in het vroege voorjaar zijn geplukt, de thee wordt in de zon gedroogd of soms nog gebakken. Witte Thee is de minst bewerkte thee en zorgt voor een zoete, lichte, delicate smaak.

 

Hij wordt hoofdzakelijk geplukt in de provincie Fujan. Daarvoor worden enkel en alleen de topjes geplukt van de eerste nieuwe theescheut in de lente. Die topjes kunnen maar 1 keer per jaar geplukt worden en zijn daarom een dure specialiteit. De timing van de oogst is dus bepalend voor de kwaliteit van de thee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In China wordt hij beschreven als de mooiste van de thees en met de natuurlijkste persoonlijkheid.

 

Zhenhe en Fuding in de Chinese provincie Fujian zijn de belangrijkste productiegebieden van witte thee, maar hij wordt soms ook geproduceerd in de provincie Hunan en Guangxi.

 

Witte Thee ondergaat de minste bewerkingen van thee. De frĂȘle topjes worden even verhit of gestoomd en daarna gedroogd. Vanwege zijn zilverwitte kleur wordt de thee verkocht onder namen zoals Yinzhen (Silver Needle), China White, White Monkey, ...

 

De smaak is zeer zacht en puur. De kleur van het aftreksel is haast kleurloos en het parfum zeer subtiel. Het beste proef je hem op een rustige plek met je ogen dicht en laat je de thee even walsen in je mond.