Zwarte Thee

Zwarte Thee

 

Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis, net zoals groene, witte en oolong thee. Hij wordt vooral geproduceerd in India, Turkije en Georgiƫ.

 

De methoden en variƫteiten verschillen van streek tot streek. Wel omvat het proces vier basisstappen :

 

  • Verflensen
  • Rollen of kneden : de blaadjes worden op deze manier gekneusd en sappen en enzymen komen vrij uit de cellen
  • Fermenteren : de inwerking van zuurstof zorgt voor de oxidatie (fermentatie). Hierdoor krijg je een kleurverandering van donkerbruin naar zwart. Afhankelijk van de tijdsduur van de oxidatie.
  • Vuren (drogen) : dit stopt het oxidatieproces

 

Zwarte thee kan op drie manieren verwerkt worden :

 

  • Klassieke bewerking : deze methode wordt toegepast op handgeplukte blaadjes van hogere kwaliteit. Plukken, verflensen, Rollen of kneden, laten fermenteren en vuren en/of drogen
  • CTC-Methode : crush, tear and curl . Volledig machinaal. Deze methode wordt gebruikt voor the van mindere kwaliteit
  • LTP-Methode : genaamd naar de uitvinder van de machine en sterk gelijkend op de CTC-methode.

 

De benaming zwarte thee komt niet vanuit de Chinese theecultuur. Daar wordt zwarte thee,' rode thee' genoemd gezien het aftreksel van oranje over rood naar bruine gaat.

 

Het zijn de Engelsen die hun thee zodanig sterk zetten, waardoor hij inderdaar zwart lijkt en de benaming zwarte thee is gegroeid hier in Europa.