Oolong Thee

Oolong thee

 

Oolong ook wel Qing-cha genoemd, wordt gekweekt in de kustgebieden van Zuid-China, namelijk Fujan en Guangdong, maar ook in Taiwan.

 

Men laat de bladeren wat verflensen om ze daarna in bamboo manden zacht te schudden zodat de randjes licht gekneusd worden. De blaadjes beginnen te oxideren tijdens het fermentatieproces (inwerktijd van zuurstof). Dit proces wordt gestopt door de theeblaadjes te vuren.

 

De randen van de theeblaadjes krijgen een koperkleur en het centrum van het blad blijft nog groen. Hoe langer de inwerktijd van de zuurstof hoe meer bruinverkleuring.

 

Oolong thee wordt ook weleens half-gefermenteerde thee genoemd. In China spreken ze van Groene blaadjes met rode randjes.

 

Qua smaak en oxidatie zit Oolong tussen groene thee en zwarte thee in, en je vind de meest uiteenlopende smaken en aroma's. Er bestaan veel verschillende variëteiten en productie stijlen, deze geeft ze een unieke combinatie van flavonoïden, koolhydraten, aminozuren, suikers en essentiele olien.

 

De tot standkoming van deze smaken is het resultaat van deze zorgvuldig uitgevoerde "oxidatie".